Foto van de week 22

Foto van de week 22

Romeinse maaltijd
Tot de leerstof Latijn van het tweede jaar behoort het onderwerp 'RES COQUINARIA' waarin je wellicht 'kokkerellen' herkent. Inderdaad, we hebben Romeins gekleed gedineerd! Wat is typisch Romeins, maar stond om begrijpelijke redenen niet op het menu: papegaaienhersens, vissenogen, baarmoeders en muizen! Wat kenden de Romeinen nog niet: tomaten en dus geen pizza! Onze 'CENA' of aanligmaaltijd bestond uit: 'oliva, panis, lactuca, gallina, caro porcina, botulus, ova, caseus, balani, uva, uva sicca, fraga, nuces, cerasi, rubi, mellis placenta, aqua, fructuum sucus et sal'. (Dit wil zeggen: olijven, brood, sla, kip, varkensvlees, worst, eieren, kaas, dadels, druiven, rozijnen, aardbeien, noten, kersen, frambozen, honingkoeken, water, fruitsap en zout.)
DELECTARE CENA! (Smakelijk!)

VLOT! Lokeren: STC Eksaarde
vlot stc vlot! vlot-stc.be Lokerse scholen vlot lokeren

facebook

Dikketruiendag

14art12Een Dikketruiendag op een vrijdag de 13de... Als dat maar goed afloopt. Toch mogen we in het STC van een succes spreken. Al maanden vooraf waren enkele leerlingen in de weer met het breien van een eigen dikke trui (zie foto van de week 10). En op de bewuste vrijdag 13 februari 2015 organiseerden wij de elfde editie van de Dikketruiendag onder het thema:"Isoleer eerst je lichaam". Er zijn talloze publicaties beschikbaar over isolatie van woningen, maar over het besparingspotentieel van kleren is heel wat minder bekend. Toch is op dat vlak heel wat technologische vooruitgang geboekt.
We deden het vrijdag met een graadje minder, maar we voelden nauwelijks iets, mede dankzij het zonnige weer. De verwarming lager betekent volgens enkele studies 7 % minder stookkosten en broeikasgassen. Hoe we ons dan wel verwarmden? Met dansen! De hele week mochten onze leerlingen tijdens de middagpauze hartverwarmend bewegen op het ritme van enkele danskrakers, als daar zijn: de macarena, 't smidje, indianendans, chichiwa, de sirtaki en nog veel meer.


Op vrijdag mochten de leerlingen zelfs verkleed naar school komen (carnaval, nietwaar?) De meesten hulden zich in een "onesie", een nieuw woord waarvan we de definitie met enige moeite konden achterhalen. Het is een eendelig kledingstuk, gemaakt van zacht materiaal, dat het hele lichaam bedekt en lijkt op een iets te groot uitgevallen babyslaappakje. De onesies beelden allerlei diersoorten uit en we zagen leeuwen, tijgers, kikkers, schaapjes, draakjes en andere beestjes door elkaar huppelen. Een prachtig zicht! Bekijk zeker het onderstaande filmpje als je ons niet gelooft. Wie liever de stilstaande beeldjes ziet, kan dat uiteraard ook . Ze gaan over een hele week middagpauzes.