Foto van de week 22

Foto van de week 22

Romeinse maaltijd
Tot de leerstof Latijn van het tweede jaar behoort het onderwerp 'RES COQUINARIA' waarin je wellicht 'kokkerellen' herkent. Inderdaad, we hebben Romeins gekleed gedineerd! Wat is typisch Romeins, maar stond om begrijpelijke redenen niet op het menu: papegaaienhersens, vissenogen, baarmoeders en muizen! Wat kenden de Romeinen nog niet: tomaten en dus geen pizza! Onze 'CENA' of aanligmaaltijd bestond uit: 'oliva, panis, lactuca, gallina, caro porcina, botulus, ova, caseus, balani, uva, uva sicca, fraga, nuces, cerasi, rubi, mellis placenta, aqua, fructuum sucus et sal'. (Dit wil zeggen: olijven, brood, sla, kip, varkensvlees, worst, eieren, kaas, dadels, druiven, rozijnen, aardbeien, noten, kersen, frambozen, honingkoeken, water, fruitsap en zout.)
DELECTARE CENA! (Smakelijk!)

VLOT! Lokeren: STC Eksaarde
vlot stc vlot! vlot-stc.be Lokerse scholen vlot lokeren

facebook

Studiereizen op een rijtje

14art4Na welgeteld één maand met lesactiviteiten werd het tijd voor een nuttige onderbreking: studiereizen dus! Zo kwam het dat op vrijdag 26 september geen leerlingen op school te bespeuren vielen, behalve om er te vertrekken en weer aan te komen.
Waarheen leidden de wegen? Onze eerstejaars bezochten Het Leen in Eeklo om er in het kader van de lessen natuurwetenschappen en aardrijkskunde aan biotoopstudie te doen en oriëntatietochten te maken. Enkele leerlingen raakten er in het begin het noorden bij kwijt, maar met wat assistentie van klasgenoten en/of leerkrachten zaten ze snel weer op het goede spoor. Ook de biotoopstudie vonden ze best leuk, want ze mochten alles zelf opzoeken en optekenen.


Onze tweedes trokken naar de Belgische kust, meer bepaald Zeebrugge. Na een pauze in Zwankendamme gingen ze de boot in voor een rondvaart in de haven van Zeebrugge. In de namiddag verkenden ze de kuststad verder te voet en leerden zo heel wat bij over het leven aan zee.
Ook onze derdelingen bezochten de kust, maar dan wel in Frankrijk: Cap Blanc Nez met de krijtrotsen van het stadje Wissant. Eerst hielden ze 's voormiddags halt in Ieper om er het museum "Flanders Fields" te bezichtigen. De harde realiteit van de Eerste Wereldoorlog kwam er in al zijn facetten aan bod. Ook tijdens het bezoek aan de begraafplaats "Tyne Cot" werden onze leerlingen geconfronteerd met de talloze slachtoffers van deze gruwelijke oorlog die nu weer volop in de belangstelling staat.
De vierdes reden het minst ver: naar Gent. Toch vonden ze het daar best leuk. Ze trokken in groepjes door de historische kuip, ontcijferden zelf hun route, voerden doe-opdrachten uit en vulden een vragenlijst in. Tussendoor maakte een gids hun wegwijs vóór en achter de schermen van het NTG, de Gentse stadsschouwburg. Vanzelfsprekend mocht ook een kijkje in de Sint-Baafskathedraal met het overbekende "Lam Gods" niet ontbreken.
En zo kwam een einde aan deze "alternatieve" schooldag. We hebben van alle uitstappen vele foto's binnengekregen, zodat we een selectie moesten maken. De beeldjes beginnen bij onze eerstes en eindigen heel logisch bij de vierdes. Hier komen ze: